Rzepak
Rzepak to niewielka roślina należąca do rodziny oleistych. Jej uprawa rozciąga się od północy przez zachód do zachodnio-południowej Polski. Choć rzepak tak na prawdę pochodzi z Azji i przywędrował do nas wraz z epoką odkryć i podbojów kontynentów. Warto jednak wspomnieć, iż mimo tak długiego zasiedleni się u nas, to przed II Wojną Światową nie był za bardzo popularną rośliną. W tamtych czasach zdecydowanie częściej używano len. Z czasem jednak zauważono jego pozytywny wpływ i dobre właściwości. Dziś to właśnie olej z rzepaku jest najzdrowszą kompozycją tłuszczów roślinnych. Ale to nie jedyne korzyści.
Zainteresował Was ten temat? Jesteście ciekawi, jakie to są korzyści? A może jakie jest jego zastosowanie? U nas znajdziecie wiele przydatnych informacji i ciekawostek na temat rzepaku! Zatem zostańcie z nami! Zapraszamy Was do zapoznania się z poniższym artykułem a na koniec możecie też zostawić własną opinie w sekcji komentarzy!
Rzepak – podstawowe informacje
Rzepak pojawił się w Polsce, jaki roślina egzotyczna, z Azji. Obecnie jest uprawiana w wielu regionach Polski. Najprawdopodobniej jest to roślina powstała ze skrzyżowania kapusty warzywnej z właściwą, więc jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się żółtymi, małymi kwiatkami. Są one czteropłatowe i osadzone w gronie, na rozległej łodydze. A ta z koeli ma wysokość mniej więcej 1,5 metra.

Warto też wspomnieć o małej ciekawostce, jaką jest kwas erukowy. Wiele odmian rzepaku go posiadało, choć jest on zaliczany do substancji antyżywieniowych. Wpływa niekorzystnie na większość naszych narządów wewnętrznych. W dzisiejszych czasach dlatego stosuje się rzepak podwójnie ulepszony. W tym przypadku kwas występuje zaledwie w 2%, dzięki czemu nie jest szkodliwy.
Właściwości i działanie rzepaku
Nie można ukryć, że rzepak to bardzo atrakcyjna roślina, jeśli chodzi o uprawy. To zarówno wiele korzyści dla ludzi, jak i dla zwierząt. A nawet dla samej gleby, gdyż ją wzbogaca o resztki pożniwne. Umożliwia zwalczanie chwastów jednoliściennych i zwalnia szybko pole na nowe zboże.
Zobacz: Właściwości karczochów
Z rzepaku robi się olej rzepakowy. Ten ma bardzo podobną zawartość kwasu oleinowego, który występuje w oliwie z oliwek. Czyli taki olej jest bardzo zdrowy i można się cieszyć jego najlepszym składem ze wszystkich. Powinniśmy więc często go spożywać i używać do różnych potraw,tak jak to Grecy robią z oliwą z oliwek. Zawartość tłuszczów w rzepaku można podzielić procentowo, co widzimy poniżej:
- 62% jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
- 29% wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- 7% nasycone kwasy tłuszczowe.
Te cenne kwasy zawierają równie ważną omegę-3, która występuje w postaci kwasu alfa-linolenowego. Całość pomaga w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu. Wysoka zawartość kwasów nienasyconych pozwala nam zachować poprawnie działający układ odpornościowy oraz układ nerwowy. Jest odpowiedzialny za kondycję skóry oraz poprawę wzroku.
Rzepak posiada w swoim składzie także bio składniki, które świetnie sprawdzają się w dzisiejszych czasach, przy obecnie występujących chorobach. Dzięki nim możemy zaobserwować obniżenie stężenia cholesterolu, poprawia pracę trójglicerydów i dba o nasze narządy np. serce. A to wpływa na poprawę naczyń krwionośnych. Ogranicza także działanie wolnych rodników. Oto bio składniki w rzepaku to karoteny, tokoferole (źródło witaminy E), polifenole.

Zastosowanie rzepaku
Rzepak ma wiele zastosowań, choć najbardziej znany jest w formie oleju rzepakowego. Wszystko zaczęło się od zmiany świadomości ludzi, że posiada on o wiele więcej korzystnych substancji, a niżeli len. Także stała się moda na wegetarianizm i weganizm, przez co ludzi zaczęli rezygnować ze spożywania tłuszczów zwierzęcych. Co ma swoje pozytywne konsekwencje. Warto spożywać olej rzepakowy, gdyż charakteryzuje się najwyższą zawartością zdrowotnych substancji. Długo pozostaje świeży i plusem jest to, że można go podgrzewać do wysokich temperatur.
Ciekawostką jest, że olej rzepakowy można stosować jako paliwo rzepakowe. Zajmuje miejsce pomiędzy benzyną a olejem napędowym pod względem wartości energetycznej. Ten olej przyczynia się w tym wypadku do ochrony natury. Występuje mniejsze zadymienie oraz brak toksyn niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt.
Rzepak jest także spożywany przez zwierzęta. Poekstrakcyjna śruta i wytłoki to pasza dla zwierząt. Dlaczego akurat tak to wygląda? Ponieważ znajdziemy tam wiele cennego błonnika oraz białka roślinnego i energii. Wykorzystywany jest dla wszystkich zwierząt gospodarskich. Idealnie łączy się ze śrutą sojową. Rzepak jet także wykorzystywany przez pszczoły, które cieszą się z żółtych kwiatów, które służą im do tworzenia miodu rzepakowego. Taki miód ma wiele właściwości zdrowotnych.
Warto też dodać, że rzepak sprawdza się w kosmetologii. Wiele kosmetyków posiada go w swoim składzie. Zwłaszcza żele do mycia dzieci, kremy pielęgnujące dla dorosłych, zwłaszcza kremy dla osób ze skłonnościami do atopowego zapalenia skóry. Idealnie sprawdzi się jako naturalny środek do czyszczenia powierzchni, sprzątania zabrudzeń.

Olej rzepakowy w diecie dziecka
Olej rzepakowy, jak już wspomnieliśmy tworzony jest z rzepaku. Jednak dlaczego jest on tak ważny w diecie dziecka? To jeden z najlepszych tłuszczy roślinnych, zatem i dzieci powinny go stosować. Zawarte w nim substancję będą korzystnie wpływać na ich rozwój. Szczególnie od 6 miesiąca życia. To nie za wcześnie. To optymalny wiek, aby wprowadzać odrobinę oleju rzepakowego do posiłków malucha. Stymuluje on działanie i rozwój komórek nerwowych oraz mózgu. Kilka kropel można dodawać np. do dań z warzywami. Wraz z wiekiem dziecka zwiększać ilość kropel.
Zimotrwałość rzepaku
Rzepak może być zimotrwały, a wszystko zależy od tego, ile będzie trwać jesienna wegetacja. Może powiedzieć, że rozwój rzepaku zależy w dużej mierze od temperatur, zwłaszcza przed zimą. Wspomnijmy więc o procesie hartowania, który przebiega między 2 a 6 stopni C. Zwykle odbywa się on od drugiej połowy października do mniej więcej początku listopada. Gdy zimy są bardzo ostre oraz zimne, ale bezśnieżne to rzepak wtedy wymarza. Innym przykładem jest zamarznięta gleba oraz padający śnieg, wtedy rzepak także nie przeżywa, gdyż gnije. Warto też wspomnieć, że zimotrwałość zależy od rodzaju rzepaku.
Uprawa rzepaku
Rzepak jest bardzo opłacalny w uprawie. W obecnych czasach występuje duże zapotrzebowanie na oleje roślinne, właśnie rzepakowe. Ale oprócz tego pamiętajmy, że wykorzystujemy go jako pasze i w kosmetologii. A pomaga w tym fakt, że jest łatwa w uprawie. Pamiętajmy tylko, że gleba musi być żyzna, bogata w wapń oraz próchnicę. Warto stosować nawozy na chwasty.
Rzepak – opinie
Jakie jest Wasze zdanie na temat rzepaku? Czy też uważacie, że posiada on wiele zalet i korzyści dla naszego organizmu? A Wy sami korzystacie z jego dobrodziejstw? W jaki sposób? Co najczęściej spożywacie? Olej do dań, miód do herbaty? A może w kosmetologii? Czy też dajecie swoim zwierzętom pasze z rzepaku? Jakie Wy znacie zastosowania rzepaku? Może ma jakieś właściwości, o których nie wspomnieliśmy? Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych opinii i czekamy na nie w sekcji komentarzy!
« Właściwości karczochów || Patelnia do 100 zł »2023