Właściwości karczochów
Karczochy mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Warto zatem spożywać ich więcej. Posiadają cenne substancje, które wzmacniają nasz układ trawienny oraz stymulują metabolizm.
Czy można je nazwać produktem dobrym na odchudzanie?
Karczochy mają wiele prozdrowotnych właściwości, choć wielu z nas rzadko słyszy tą nazwę w Polsce – są cenione w wielu kuchniach świata. W naszym kraju są nadal odkrywane, powoli nabywają nowych miłośników. Mimo, iż karczochy są u nas mało popularne, niektórym znane są ze swoich korzyści dla zdrowia człowieka.
Sprawdźcie, czym są karczochy, jak je jeść, jakie mają zastosowania, a także gdzie najlepiej je kupować.

Czym są karczochy?
Czym dokładnie są karczochy? To warzywo o licznych wartościach odżywczych. Karczochy znane są z krajów śródziemnomorskich, to właśnie tam początkowo hodowano to warzywo. Głównie pierwsze wzmianki znajdziemy w starożytnej Grecji. Wiele uczonych zgłębiało jego wiedzę. Dostępne (dawne) artykuły na temat karczochów dotyczą ich działania na organizm człowieka – problemy trawienne oraz jako środki regulujące pracę wątroby.
Wartości odżywcze karczochów
Karczochy mają w sobie wiele dobrych składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że działają na wiele schorzeń.
Poniżej widnieją wartości energetyczne, które w nich występują:
- białko,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- błonnik.
To także źródło witamin m. in.:
- witaminy C,
- witaminy E,
- witaminy K,
- witaminy B6,
- kwasu foliowego,
- tiaminy,
- niacyny.
Karczochy mają też minerały np.:
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- fosfor.

Właściwości i działanie karczochów
W XX wieku naukowcy odkryli prozdrowotne działanie właściwości karczochów w postaci cynaryny. Karczochy w naturalny sposób zmniejszają stężenie lipidów we krwi. Powoduje to prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie człowieka. Zatem karczochy są bardzo dobre przy zapobieganiu powstawaniu zmian miażdżycowych.
Dodatkowo ekstrakt z liści lub korzeni karczocha najlepiej przyczyniają się do regeneracji wątroby. Poprawiają też ukrwienie organizmu. Karczochy są dobre przy usuwaniu toksyn z organizmu człowieka. Jeśli mamy schorzenia układu pokarmowego warto skorzystać z dobrodziejstw tego warzywa, w szczególności, gdy mamy zespół jelita drażliwego.
Warto dodać, że karczochy posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Mają na to wpływ antyoksydanty, które są naturalną barierą dla wolnych rodników. Wymienić możemy: kwas kawowy, kwas galusowy, cynarynę, luteolinę oraz antocyjan. Dodatkowo są to substancje opóźniające proces starzenia się organizmu.
Cukrzyca jest w dzisiejszych czasach chorobą cywilizacyjną, a zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Osoby spożywające regularnie karczochy cieszą się bardziej wyrównanym poziomem glukozy.
Ważnym składnikiem w karczochach jest kwas chlorogenowy, który jest naturalnym antyoksydantem. Występuje w tkankach roślin i zmniejsza wchłanianie cukrów, które występują w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu organizm jest zmuszony korzystać ze zgromadzonych zapasów.
Dobra wiadomość dla osób liczących kalorie jest taka, że karczochy są niskokaloryczne. 100 g warzywa ma tylko 47 kcal. W połączeniu z wysoką zawartością błonnika karczochy są polecane, jako warzywo wspomagające odchudzanie.
Niacyna to substancja, która również występuje w karczochach. Inaczej można ją nazywać witaminą B3 i PP. Jest odpowiedzialna za proces przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Odpowiada za proces przyspieszenia metabolizmu. Zapewne nie każdy z nas wie, że to właśnie w karczochach występuje najwięcej niacyny, wśród wszystkich warzyw.
Zastosowanie karczochów
Wyciąg z karczochów idealnie nadaje się na trądzik. Jest to zasługa cynaryny, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Bogactwo witaminy B zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego skóry. Warto zatem leczyć wyciągiem z karczocha takie schorzenia jak np. łuszczyca czy pokrzywka.
W aptekach otrzymać można suplementy diety na bazie wyciągu z liści karczocha. Takie suplementy wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, są też odpowiedzialne za stymulowanie wytwarzania żółci. Suplementy wspomagają też usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Pomaga to utrzymać prawidłową masę ciała.
Karczochy nadają się też idealnie do jedzenia. W internecie można znaleźć wiele przepisów kulinarnych. Dla początkujących warto wypróbować prostą sałatkę lub makaron z sosem z karczochów. Jeśli już poznasz smak warzywa polecane są ulubione przez Włochów pieczone karczochy z parmezanem.
Chociaż karczochy mają w sobie tyle dobrych właściwości, można je używać do celów ozdobnych. Warzywa te dorastają nawet do 2 m wysokości, przez co tworzą niezwykle urokliwą, rozłożystą rozetę dużych liści. Na szczycie sztywnego pędu rozwijają się piękne kwiatki w kolorze fioletowym, a nawet można powiedzieć fioletowoniebieskim. Kwiaty bardzo dobrze zachowują swoją barwę, przez co idealnie nadają się do wysuszenia. Można je wtedy wykorzystać do własnoręcznie tworzonych ozdób domowych lub prezentowych.

Jak gotować i jeść karczochy?
Karczochy są bardzo popularne we Włoszech. Jednak coraz częściej można je też spotkać w Polskich sklepach. Większość z nas uważa je za egzotyczne warzywo.
Nasuwa się pytanie. Jak je przyrządzać?
Należy odciąć łodygę, która znajduje się nad nasadą. Następnie należy odciąć zewnętrzne liście, które są zbyt twarde. Czubek odcina się na wysokość 1/3 karczocha. Na sam koniec pozostaje przekroić warzywo na pół i usunąć jego wewnętrzną część. Karczochy należy gotować z sokiem z cytryny lub w zakwaszonej octem wodzie. Karczochy stają się miękkie po około 30-40 minutach gotowania. Do warzywa najbardziej polecany jest sos winegret. Można też wykorzystać przepisy dostępne w internecie i stworzyć prawdziwe dzieło dla podniebienia.
Uprawa karczochów
Ponieważ karczochy pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego ich uprawa jest dość trudna i wymagająca. Siewki i dorosłe rośliny bardzo nie lubią niskich temperatur. Jeśli chcemy mieć karczochy na ogródku lub na działce należy wsadzić je do gruntu zaraz po przejściu wiosennych przymrozków. Mimo, iż są uważane za rośliny wieloletnie, w naszym klimacie raczej nie możemy na to liczyć. W Polsce są uważane za rośliny jednoroczne.
Gdzie można kupić karczochy?
Karczochy można otrzymać nie tylko w wersji surowej, ale też marynowanej. Warzywa, właśnie te marynowane, dostępne są w sklepach spożywczych, zarówno w tych większych, jak i mniejszych. Jeśli zależy nam na zakupie świeżych warzyw warto odwiedzić pobliskie warzywniaki. W supermarketach również można je znaleźć.
W aptekach znajdziemy suplementy z wyciągu z karczochów, a w sklepach z bio żywnością kupimy różne soki z tego warzywa, a nawet karczochy w oleju lub oliwie. Dostaniemy też herbatę ziołową na wątrobę z karczochów.
Cena karczochów
Cena karczochów waha się w zależności od pory roku i sklepu, w którym je kupimy. Przeciętnie w sezonie letnim za karczochy zapłacimy 6 zł za kilogram. Czasami będzie to koszt 10 zł za kilogram. W sezonie zimowym cena wzrasta dwukrotnie i za warzywo możemy zapłacić niecałe 20 zł za kilogram.
|| Rzepak »2023